Arjan Grobben. Natuurliefhebber en genietend van zijn natuurtuin II.

Een dag voor Hemelvaart besloot ik dat mijn eerdere verhaal over de steenuilen in mijn tuin toch maar een vervolg moest krijgen, ondanks….

Alle hoop was gevestigd op het steenuilenpaartje dat bij de laatste controle op vier eieren zat.  Veilig in een voor hen bestemde nestkast in een tamme kastanjeboom op ons erf. Dat terwijl de kerkuilen verdreven waren door de torenvalken die in hun nestkast keurig zes eieren hadden gelegd. Tot ook zij deze nestkast verlieten. Waarom? Sommige dingen laten zich niet verklaren. Ik heb de torenvalken nog een paar dagen gehoord en had de stille hoop dat ze in hun eigen nestkast gingen zitten. Helaas. Na  een week trok ik de conclusie: geen kerkuilen, geen torenvalken, maar nog wel die steenuilen in de kastanjeboom.

Het was inmiddels 2 weken geleden dat we tot de ontdekking kwamen van de 4 eieren dat er als een serieus broedsel uitzag. Dit broedsel goed in de gaten houden en de jongen goed monitoren was ons motto. Echter toen mijn vrouw enkele dagen geleden wederom in de nestkast keek zag ze wel een heel vreselijk plaatje. In de nestkast trof ze een dode adulte steenuil aan en een jonge merel zonder kop. De vier eieren lagen rommelig door elkaar. Onze teleurstelling was groot! Hoe kon dit gebeuren? Tja …de steenuil maar afgemeld en een kenner de vraag voorgelegd wie/wat de veroorzaker kon zijn. De steenmarter kan er niet bij, door aanwezigheid van de martersluis. Misschien heeft een wezeltje dit op zijn geweten? Ben bang dat we het nooit zullen weten.

 

 

 

 

De wezel (Mustela nivalis) is het kleinste roofdier van Europa en behoort tot de familie der marterachtigen. Een wezel lijkt wel wat op een slanke, lange, snelle muis die zich met golvende bewegingen met 30 cm verre sprongen verplaatst. Verwarring met andere marterachtigen kan optreden (hermelijn).