Wist je dat wilgen voor insecten een belangrijke leverancier zijn van stuifmeel.  Diverse solitaire bijen zijn afhankelijk van bloeiende wilgen. Wist je dat steenuilen www.hofvogels.nl zich graag ophouden en nestelen in (knot)wilgen? Als je goed luistert kun je ze nu al `s avonds horen in het buitengebied van de Hof van Twente.

Wilgen knotten en een wilgenhut bouwen?

De takken van wilgen zijn erg buigzaam en wilgentakken groeien makkelijk zelf weer aan. Daarom kun je er prima groene en levende bouwsels mee maken. Steek maar eens een tak in de grond en hij groeit vanzelf aan. Denk aan een schaduwrijke tunnel of hut of zelfs een buitenhuis te bouwen ‘natuurlijke’ douchecabine!

De wilg; waardevol voor huis en tuingebruik

In houtsingels bij boerderijen werd de wilg geplant voor huis- en tuingebruik. Uit massief wilgenhout werden klompen gemaakt. De dunne takken (tenen) werden afgesneden om er manden mee te vlechten. En in de schors zit een stof met pijnstillende werking dat vroeger werd gebruikt als huismiddeltje. Een voorloper van ons huidige aspirientje. Dat wist het vee ook omdat ze graag de wilgenknoppen eten. Een wilg vraagt geen speciaal onderhoud behalve als je `m tot knotwilg wilt snoeien.

 

Wilgenfeiten

Wilgen zijn pioniersplanten die bijvoorbeeld langs rivieren ontkiemen op de grens van land en water. De wilg heeft een speciale aanpassing in zijn wortels om zuurstof naar de wortels te transporteren. Dat maakt dat hij ‘natte voeten” overleeft en kan groeien op plekken die overstromen of waar het grondwater hoog staat. Doordat de wortels de grond luchtig maken en door de humusvorming van het blad en de takken wordt de grond geschikt voor boomsoorten die opvolgen zoals de es of de eik. Een wilg wordt meestal niet ouder dan veertig tot vijftig jaar .

De knotploeg van IVN Diepenheim gaat momenteel weer op pad om een groot aantal knotwilgen te knotten. Een onderhoudsbeurt welke om de twee of drie jaar uitgevoerd dient te worden om scheuring van de kroon van de knotwilg te voorkomen. De staken worden weer beschikbaar gesteld aan meerbomen.nu/hofvantwente om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen. www.meerbomen.nu/hofvantwente.nl/