Ina van de Riet van atelier Gein in Hengevelde trots op haar steenuiltjes

Ina van de Riet is maar wat trots op haar steenuilen die ‘terug op het oude nest’ zijn aan de Wethouder Goselinkstraat even buiten de bebouwde kom van Hengevelde. In een oude schuur, die jaren geleden werd gesloopt broedden al jaren steenuilen. Toen de schuur gesloopt werd moesten deze echter op zoek naar een ander plekje op het erf.

Ina: “Hofvogels heeft destijds in overleg met ons gelijk aan een overgebleven muurtje van de oude schuur een nestkast neergehangen. Deze bleef echter meerdere jaren leeg. Het leek erop dat de steenuilen toen naar een overbuurman waren vertrokken. Dit jaar bleek er echter weer een broedpaartje te zijn die onze nestkast aan het muurtje in gebruik heeft genomen. En met succes zo bleek. Tijdens één van de kastcontroles door Tonnie Blanken van Hofvogels bleken er naast moeder steenuil ook nog eens drie ‘uilskuikens’ in de nestkast te zitten.

Jonge steenuilen zijn in beginsel voor hun levensbehoefte voornamelijk afhankelijk van meikevers, wormen en andere insecten. En de meikevers is juist iets waar wij vanaf willen, dus de cirkel is weer helemaal rond vertelt Ina enthousiast. Stichting Hofvogels komt regelmatig langs om de uilen te controleren, te monitoren en uiteindelijk te ringen.