“Lekker snuffelen in de Twentse natuur”: Met en door Han Brinkcate.
De buizerd, een veelvoorkomende prachtige roofvogel kun je dagelijks ontmoeten op het landgoed ‘Twickel’. Veelal op een warme dag hoog in de lucht gebruik makend van warme opstijgende lucht of thermiek. Of zittend op een weidepaaltje loerend naar een prooi of gewoon rustig lopend op de grond zoekend naar kevertjes of regenwormen. Dit verhaal gaat over mijn bijzondere ontmoeting in het voorjaar met een broedpaar in het Twickelerbos. Het betreffende broedpaar bracht drie jongen groot in een nest hoog in een boom. Bij het observeren van het broedpaar ben ik uiteraard erg voorzichtig geweest. Beide oudervogels deinzen er namelijk niet voor terug om een mens die te dicht bij het nest komt aan te vallen. Dit gedrag is puur beschermingsgedrag in en om het territorium en in dit geval natuurlijk voor hun pas geboren jongen. Daarnaast voorzichtig, om verstoring tegen te gaan.
Bijgaande foto’s heb ik met behulp van een telelens op ruim 15 meter afstand van het nest gemaakt zonder het broedpaar op wat voor wijze dan ook te storen. Opvallend was dat het vrouwtje bruin / wit en het mannetje geheel donkerbruin gekleurd was. Door dit bruin / wit en donkerbruin krijg je vaak jongen die bruin / geel met donkerbruin van kleur zijn. De jongen krijgen zeer afwisselend voer waaronder ratten, muizen, vogeltjes en overleden dieren (aas). Veelal slaat het mannetje de prooi en geeft het in de buurt van het nest over aan het vrouwtje. Deze maakt er eerst hapklare brokken van en voert de jongen. Op een bepaald moment krijgen de jongen de gehele prooien voorgeschoteld en moeten ze deze zelf in stukken scheuren en verorberen.
Na ongeveer 5 weken op het nest te hebben gezeten komt het moment van leren vliegen. Dit gebeurt op het nest door de vleugels heen en weer te slaan. Nog steeds geeft het mannetje in deze periode het vrouwtje voedsel voor de jongen, terwijl deze jongen hun vliegkunsten blijven oefenen. Na ongeveer 6 weken verliet het eerste jong het nest en ging in een boom vlak in de buurt van het nest zitten. Een dag later volgden ook de andere twee jongen. De jongen trekken nog geruime tijd de aandacht van de ouders door zeer hard en schel te gaan schreeuwen. Dit gaat je echt door merg en been. Dit schreeuwen kunnen ze dagen achtereen volhouden en dan ineens is het stil, de jonge buizerds zijn zover dat ze zich zelf kunnen redden.
Zo! mijn “missie” is in ieder geval weer geslaagd. Ik geef ook lezingen over de Twentse natuur voor scholen, verenigingen en dergelijke in samenwerking met www.hanbrinkcatenatuurfotografie.nl. Voor boekingen 074 3761464 na 18.00 uur. Hebt u vragen over de natuur, mail uw vraag dan naar hanbrinkcate@hotmail.com.