OBS Brookschole in Markelo start op 12 april tijdens de maand van de biodiversiteit als 1e basisschool in de Hof van Twente met de workshop Uilenballen pluizen. Een workshop georganiseerd door de educatiewerkgroep van het samenwerkingsverband ‘Hof voor de Steenuil’ in samenwerking met de Groene Loper Hof van Twente. De workshop Uilenballenpluizen werd aangeboden aan alle zes basisscholen in het buitengebied van de Hof van Twente. De Brookshole was er als de `kippen bij’ en meldde zich als eerste aan voor deze interessante workshop. De school hecht veel waarde aan een gezond leven in een groene omgeving. Het motto van de Brookschole ‘Groot waar het moet, klein waar het kan’ sluit dan ook naadloos aan op de visie die ‘Hof voor de Steenuil’ heeft op gebied van natuur, landschap en biodiversiteit..

Tijdens de maand van de biodiversiteit wordt er in de Hof van Twente op verschillende manieren aandacht geschonken aan het thema biodiversiteit. Het gaat immers niet goed met de biodiversiteit en vele dier- en plantsoorten hebben het moeilijk en zijn zelfs al uit ons landschap verdwenen. Zo ook in de gemeente Hof van Twente, waar een kenmerkende soort als de Steenuil het moeilijk heeft. De Steenuil, als boegbeeld van een gezonden biodiversiteit, is gedurende deze maand dan ook niet voor niets verkozen als thema om het belang van biodiversiteit te benadrukken. Een steenuil eet kevers, insecten en ook kleine muizen. Hij eet ze met huid en haar op! De maag kan de botjes en haren niet goed verteren, daarom spuugt de uil deze als bal (braakbal) uit. Als de kinderen de braakbal uit elkaar pluizen komen ze heel wat schedeltjes en botjes tegen. Door het pluizen van uilenballen worden kinderen dan ook op een leerzame en actieve wijze betrokken bij de natuurlijke omgeving van de Steenuil en het belang van biodiversiteit.

De Stichting Hofvogels neemt samen met de gemeente, Landschap Overijssel, IVN’s en scholen, haar verantwoordelijkheid door de Steenuil te adopteren en te investeren in de leefgebieden van deze uilensoort. De workshop uilenballen pluizen is een onderdeel uit de uitgebreide leskist die in het kader van het projectplan ‘Hof van de Steenuil’ is ontwikkeld. Deze leskist bevat naast een opgezette steenuil allerhande informatie over de steenuil, waaronder knutselmaterialen en een uitgebreide film over het leven van de steenuil. Met de aanwezige materialen kunnen basisscholen in de Hof van Twente allerhande educatieve activiteiten ontwikkelen die een relatie hebben met natuur, landschap en biodiversiteit.