Eén van onze vrijwilligers uit Diepenheim werd door een bewoonster uit Markvelde getipt op een wel heel bijzonder broedgeval in een oude beuk langs de weg naast haar woning. De bewoonster en haar gezin werden al weken uit de slaap gehouden door het nachtelijk gekrijs van een bosuilenpaar, dat ook dit jaar weer als broedplaats de holte in de stam van een beuk had gekozen. Eén van de beuken die net naast hun erf stond en waar al meerdere jaren een bosuilenpaar broedde. Vorig jaar, tijdens een zomerse avondwandeling was de bewoonster zelfs van achteren aangevallen door één van de bosuilen, vermoedelijk met mannetje dat zijn nest zo wilde beschermen.

Nieuwsgierig geworden door deze melding werd met groot materiaal ter plaatse gegaan, een landelijke weg ergens in Markvelde met aan weerszijden een lange rij oude beuken. Bomen, waarin gezien de vele krijtsporen onder holtes in de stammen door vooral spreeuwen gebruik werd gemaakt als broedplaats. Een voorzichtige kijk in de door de tipgeefster aangegeven holte liet niet alleen een ideale broedplaats voor bosuilen en andere vogelsoorten zien , maar ook twee jongen van circa anderhalve tot twee weken oud, die genoegzaam tegen elkaar aan lagen te slapen. Uiteraard lag de dikste van de twee vooraan, zodat hij als eerste verzekerd is van de vele muizen, ratten en vogels die zijn ouders iedere nacht af en aan sleepten.

 

 

 

Een week later werden de twee jonge bosuilen onder grote belangstelling van het gezin van tipgeefster geringd door één van de ringers van de Stichting Hofvogels. Bekend is dat de jongen na enkele weken de kraamkamer verlaten en als takkeling de volgende fase van hun leven tegemoet gaan. De jongen blijven dan nog enige tijd veelal ergens op een tak in één van de bomen zitten en worden doorgevoerd door hun ouders, totdat ze op zoek gaan naar een eigen territorium.

Ook hier waren de bewoners als gevolg van het luidruchtig gekrijs vroeg in de ochtend getuige van, toen zij één van de jongen op de rand van de trampoline in hun tuin zag zitten en het andere jong in de sloot langs de berm van de weg. Een tijdje later werden de takkelingen gespot toen zij de bescherming van een houtwal opzochten.