Zoals eerder aangekondigd is het op de laatste middag van de maand ‘werk in uitvoering’ bij Herberg de Pot in Markelo. De Gemeente Hof van Twente laat zien hoe het gesteld is met de Groene Passie van haar inwoners. Het moet gezegd: er is een grote verscheidenheid aan projecten en activiteiten aanwezig, waarvan velen met passie worden uitgevoerd.

Hofvogels showt een eerder succesvol geplaatste vleermuiskast, een nieuw model vleermuiskast én het nieuwste model steenuilenkast. Complimenten voor de timmergroep van Hofvogels, de Kast’n Kearls. Verder is Jan Mannak aanwezig. Jan is specialist op het gebied van vleermuizen en is actief in het opvangen en weer uitzetten van deze nuttige zoogdieren. Jan heeft in ieder geval 1 afspraak gemaakt deze dag; het beoordelen van de plaatsingsmogelijkheden voor een vleermuizenkast bij het huis van ons redactieteam. (wordt vervolgd) De expositiestand is goed bezet en er is veel informatie te vinden.

De natuur leeft

Een korte rondgang langs de exposanten leert bijvoorbeeld dat de temperatuur en schaduw een grote invloed hebben op de flora en fauna. Door kale oppervlakken te laten begroeien wordt restwarmte beperkt en hebben dieren meer mogelijkheden. Alexandra Tempelman weet daarover veel te vertellen. Voeding is tevens een onderdeel van deze dag. Eén hoek is gevuld met fruit; in Oost Nederland worden 400 verschillende appels en peren geteeld. Een meter verderop is Twickelbrood-en kaas te vinden. Lekker proeven dus. Stichting Machtig Mooi Markelo Zoemt is een initiatief van buurtbewoners om de biodiversiteit in een beekdal aan de A. ten Hovenstraat in Markelo te bevorderen. Betsy Scheperkeuter kan u er alles over vertellen.

En als klap op de vuurpijl: de jonge jam-maker Sander vertelt mij na een leuk onderhoud over zelf jam maken dat hij ook goochelaar is. Inderdaad, je maakt altijd iets leuks mee als redactieteam.

De middag laat zien dat onze natuur leeft bij velen. Het werkt zeker aanstekelijk om zelf iets te (blijven) doen om bij te dragen aan onze flora en fauna. Wat ons betreft is de Dag van de Groene Loper daarom een groot succes en verdient het om meer aandacht te krijgen. Al is het maar wat de  live muziek (ja, u leest het goed) en verzorging van de inwendige mens betreft.

Het redactieteam van Hofvogels