Jan van der Linden, uilencontroleur in Diepenheim, vond een ogenschijnlijk ideale oplossing om moeilijk bereikbare kerkuilenkasten op een meer veilige en relatief goedkope manier te controleren en daarbij ook nog eens overbodige verstoringen in de uilenkast tegen te gaan. 

Net als alle andere uilencontroleurs liepen ook Jan en zijn Diepenheimse collega,s tegen moeilijk controleerbare kerkuilenkasten aan. Veelal hoog in de nok van een schuur of overkapping geplaatst en veelal niet zonder enig gevaar bereikbaar voor controles. Dat moet anders kunnen dacht Jan en vond een ideale oplossing door vroeg in het voorjaar een camera in enkele kasten in te bouwen. Een camera die vervolgens op ieder gewenste plaats kan worden verbonden met een losse monitor en zo controleerbaar is zonder dat er geklommen moet worden, zonder dat er verstoring in de broedkast optreedt en het gehele broedproces op de voet gevolgd kan worden.

Op 7 april ondervonden Jan en zijn Diepenheimse collega,s al de voordelen van het camerasysteem. De ingebouwde camera,s werkten perfect. In beide kasten was het raak. Op de monitor was te zien dat in de ene broedkast een kerkuil broedde en in de andere kast acht (8) eieren lagen. Eén van de kasthouders was zo enthousiast dat hij meteen een monitor bij Jan bestelde en zodoende in de gelegenheid is zelf het broedproces te volgen.

Volgens Jan voldoet het systeem uitstekend. Inventariseer de moeilijk bereikbare kerkuilen kasten en monteer ruim voor het broedseizoen een dergelijke camera. Rust vervolgens ieder werkgroeplid uit met een mobiele monitor, welke hij of zij tijdens controles op ieder gewenste plaats kan verbinden met de camera.

Gezien de positieve ervaringen die Jan en zijn Diepenheimse collega,s hebben opgedaan met het systeem wordt onderzocht op welke manier het systeem breed inzetbaar is in de Hof van Twente. P1020046 P1020047 P1020048