Met en door Mirjam Bak en Ruud de Koning . Vrijwilligers Stichting Hofvogels.
Bosuilen broeden al vroeg in het seizoen, vaak al eind februari begin maart, waarna er medio april jongen of pullen worden geboren. Na circa vier á vijf weken verlaten de pullen het nest. Ze kunnen dan nog niet goed vliegen en zitten voortdurend in de buurt van het nest op takken om eten te bedelen en worden daarom ook wel “takkelingen” genoemd.
7 april jl werden door vrijwilligers van de Stichting Hofvogels de eerste controles van de nestkasten van bosuil in de omgeving van Bentelo/ Delden verricht. Van de vijf door deze vrijwilligers uitgezette nestkasten in dat gebied was er dit jaar slechts één bezet. In die nestkast werden twee takkelingen van ongeveer 10-12 dagen oud aangetroffen. Ringers van de Stichting Hofvogels ringen de pullen het liefst in de leeftijd van ongeveer drie weken. 11 dagen later werd de nestkast wederom bezocht met als doel de twee pullen van een mooie ring te voorzien.
Geen van de ouders (adult) aanwezig, maar wel twee pullen die zichtbaar flink gegroeid waren. In alle rust hebben deze flinke jongens ( of meisjes) de ceremonie van wegen, vleugelmeten en ringen ondergaan. Keurig, zoals het hoort 😉 Goed op gewicht en op het oog gezond. Altijd weer een bijzonder moment, het ringen van deze prachtige jonge uilen. We hopen op een lang, succesvol en happy leven voor deze twee schoonheden.
Minder succesvol van de vrijwilliger die in de omgeving van Diepenheim enkele bosuilenkasten in beheer heeft, waarvan er één op zijn eigen erf. In de nestkast op zijn erf trof hij enkele weken terug twee pasgeboren pullen aan, die enkele weken later bij een nacontrole beiden waren verdwenen.
In de andere kast trof hij slechts één pul van ongeveer een week oud aan. Een mager resultaat, mede afgewogen tegen het aantal nestjongen per broedsel in voorgaande jaren, waarbij er veelal tussen de drie of vier pullen per nest worden geboren. Dit jong zal ook één dezer dagen worden geringd en hopelijk als gezonde bosuil uitvliegen naar een eigen territorium.
De huidige povere resultaten bij de bosuilen kunnen mogelijk wijzen op een gebrek aan voldoende muizen, wat ook zijn weerslag kan hebben op de toekomstige broedsels van de steenuil en kerkuil. Afwachten dus.