Tekst en foto’s:       Arjan Grobben

Hoe leg ik een natuurerf aan?

Ga je een tuin aanleggen of een bestaande tuin herinrichten of gewoon wat nieuwe planten en/of heesters in je tuin planten, denk dan eens diervriendelijk voor meer plezier aan je tuin.

Vogels komen alleen naar je tuin indien ze daar veilig zijn, er voldoende voedsel is en er gelegenheid is tot broeden. Dat zijn punten waar je zelf voor kunt zorgen, of je nu een kleine tuin hebt of een ruim erf. Je hebt zelf de touwtjes in handen.  Variatie is daarbij misschien wel het toverwoord. Variatie in plantensoorten , in hoogte, in bloeitijd en variatie in bloemen en/of vruchten. Maar probeer wel zoveel mogelijk gebruik te maken van inheems streekeigen plantmateriaal.

Als je aan vogels denkt, denk dan ook aan bijen, want………wie de bijen helpt, helpt ook  meteen de roodborstjes, kikkers, winterkoninkjes, vleermuizen en alle andere insecteneters! Heel veel vliegen in één klap voor de vogels.

Vrijwel geen vogel kan leven zonder insecten, dus die moet u in de tuin zien te krijgen. Begin met het lokken van vlinders; prachtige insecten die de tuin verrijken, ook voor uzelf.

 

 

 

Met dit in je achterhoofd, kun je daar bij je ontwerp van de tuin al rekening mee houden. Ontwerp borders met achterin de hoge beplanting en bes dragende struiken, meer op de voorgrond ruimte voor  vroeg bloeiende vaste planten,  verschillende zomerbloeiers en laatbloeiers. Wees je bewust dat rode bloemen niet worden gezien door bijen.

Creëer op een zonnig en droog  plekje in de tuin je eigen insectenhotel. Help de hommel, de wilde bij en alle insecten, door geen gif meer  te gebruiken in uw tuin! Ook de vogels zullen u dankbaar zijn. Probeer gebruik te maken van natuurlijke vijanden en als je geen wespen op je terras wilt, zet dan geen fruitbomen naast je terras.

De juiste planten, trekken vogels aan.

De juiste keus in beplanting is bepalend voor de aantrekkingskracht van je tuin. Sommigen dragen bessen die de vogels kunnen eten. Anderen trekken insecten aan die op het menu van tuinvogels staan. In elk geval zijn planten erg belangrijk voor de vogels in je tuin.

Van grote waarde voor je tuin:

Kruiden: brandnetel, grote kaardenbol, koninginnenkruid, boerenwormkruid, duizendblad, engelwortel.

Bloeiende, insectenvriendelijke planten (deze bloeien over een lange periode): gewone klimop, hop, wilde wingerd, vingerhoedskruid, boerenwormkruid, wilde marjolein, grote kaardenbol, gewone pastinaak, veldsalie, echte guldenroede, wilde ridderspoor, look-zonder-look

Hagen en heggen: beuk, haagbeuk, veldesdoorn, meidoorn, liguster, Gelderse roos, wilde kardinaalsmuts, gewone hulst.

Bomen en struiken: meidoorn, sleedoorn,  hazelaar, hondsroos, rode kornoelje, lindeboom, zomereik, wintereik, Gelderse roos, vuilboom, gewone vlier , wilde lijsterbes, gewone liguster, schietwilg.

Fruitbomen:  appel, peer, kers, walnoot, pruim

Wat je verder kunt doen:

  • Maak je tuin niet te netjes,’ georganiseerde’ rommelhoekjes zijn wenselijk (stapeltje dakpannen of wat opgestapeld hout is vaak een prima plek voor insecten);
  • Zorg dat er natuurlijk materiaal in de tuin blijft liggen, zodat vogels hun nest kunnen bouwen (laat dood hout en bladafval liggen, heb je je kat of hond geborsteld hang het haar in de haag/heesters);
  • Probeer iets met een waterpartij te doen; vogels nemen graag een bad, maar hebben ook drinkwater nodig, ook tijdens de vorstperiode;
  • Creëer je eigen composthoop; in een composthoop zitten veel dieren zoals wormen, torretjes, pissebedden, springstaarten, mijten, duizendpoten, fruitvliegjes, neushoornkevers etc. Dit is dan weer een grote trekpleister voor vogels. Ze vinden hier makkelijk eten.
  • Door de compost te verspreiden in de border of de moestuin doe je de vogels pas echt een plezier. Ze zullen af en aan vliegen in jouw tuin;
  • Plaats nestkasten voor de soorten die je logische wijs kunt verwachten.

Hoe meer bloemen, des te meer bijen en overige insecten en dus meer vogels. Kortom: biodiversiteit.

Bronnen:

  • Vogelbescherming Nederland