Biodiversiteit is een woord dat steeds vaker opduikt. Wat betekent het eigenlijk? Wat mij betreft is het de relatie tussen planten en dieren, de bodem en de mens. Hoe meer biodiversiteit hoe weerbaarder en veerkrachtiger de tuin. Na 40 jaar tuinieren op Erve Odinc is er hier een harmonie ontstaan tussen planten, dieren, bodem en mens, een biotoop. Naarmate de intensieve landbouw de laatste 2 decennia sterk is verminderd is de biodiversiteit ook sterk verbeterd. Zelf gebruiken we ook alleen maar biologische middelen, indien nodig. Ons erf en onze tuin zijn elke dag weer een avontuur op zich met alles wat er te zien en te beleven valt. Ook in Coronatijd
Door de diversiteit aan planten, waaronder ook wilde bloemen en grassen en hun zaden, bessenstruiken, bottels en fruitbomen zien we steeds meer insecten en vogelsoorten. Zo zien we hier door de aanwezigheid van onze 3 notenbomen niet alleen regelmatig de notenkraker maar ook groenlingen, roodborstjes, boomklevers, boomkruipers, vinken en vele soorten mezen. Ook de bonte specht ontbreekt niet in de boomgaard, waar de oude fruitbomen voor de spechten een waar lustoord zijn. Rondom ons erf zien wij regelmatig torenvalken bidden boven een prooi in het weiland of buizerds en sperwers op jacht naar veldmuizen.
Sinds wij hier wonen zien we hier altijd al steenuiltjes. Vroeger zaten ze in speciale gaten in de muur van het Enshuus, maar na de verbouwing zijn deze verdwenen. Om ze te laten nestelen in een nestkast lukt hier echter maar zelden helaas. De grote bosuil heeft het erf ook vaak bezocht. Twee jaar geleden zat hij in de oude taxus voor de keuken, een ca. 180 jaar oude monumentale boom met een mooie spelonk. De perfecte plaats om een nest te bouwen leek het. Totdat wij een enorm gekrijs hoorden en eksters deze mooie vogel hadden verjaagd en de eieren hadden weggekaapt. Maar ook dat hoort bij de natuur.
Eén van onze tuinkamers, grenzend aan de boomgaard is ingericht als vijvertuin. Deze 8-hoekige vijver legden wij speciaal aan om te genieten van al wat daar leeft en zweeft. En dat is heel wat. In het water is heel veel te zien, waaronder salamandertjes en groene kikkers. Er leven ook 2 waterschildpadden die we er in gezet hebben. Ze liggen ’s zomers vaak op een lelieblad te zonnen en als je geluk hebt in het gezelschap van een groene kikker. Daarboven vele libellen en vogels die badderen in de trog naast de vijver. 2 wateruitloopjes zijn er om het vijverwater te verrijken met zuurstof. Soms komt een reiger even op bezoek om te kijken of er nog een kikker te verorberen valt.
Door onze vele verschillende soorten bloemen, rozen en drie monumentale lindes op het erf zijn er hier heel veel bijen die zich te goed kunnen doen aan de nectar. Zo blijkt dat onze keuze in het verleden om maximaal streekeigen beplanting te gebruiken, zoals Fagus sylvatica (beuk) , Crataegus (meidoorn en Taxus in beperkte mate (buiten het bereik van vee) voor hagen en Topiary met daartussen de lossere weelderige vaste planten, éénjarigen en rozen, alsmede het hergebruik van oude materialen voor herbouw en hier en daar de aanleg van een vlechthaag/takkenstapel, tot een plek geworden is waar plant, dier en mens zich veilig voelen en in goede harmonie met elkaar kunnen leven zonder gif.
Als we daarbij in aanmerking nemen dat de basisstructuur van het gehele tuinontwerp een zogenoemde Engelse structuur met tuinkamers is, doorsneden door zichtassen zowel van tuin naar tuin, als van huis naar het prachtige omringende landschap, dan kunnen we met genoegen vaststellen dat deze vorm van tuinaanleg in het geheel niet in de weg blijkt te hoeven staan aan het voeren van het predicaat “Natuurerf”. In het kader van een plan in voorbereiding om op het erf een seniorendagopvang-mogelijkheid te starten zijn thans de aanplant van hoogstamfruitbomen en bessenstruiken, zowel als een groente- en kruidentuin gepland. We hopen dat dat plan in het najaar van 2021 kan worden gerealiseerd.
Marion C.M. van Heuven -Waldkötter
Erve Odinc, Markelo. www.erveodinc.nl