Tekst en foto’s:     Arjan Grobben.

Gevaar ligt altijd op de loer, ook als je denkt goed bezig te zijn.

Ook onze tuinvogels staan dag in, dag uit bloot aan besmettelijk, gevaarlijke ziekte en aandoeningen. Als je gedurende de wintermaanden gebruik maakt van een voedertafel, om onze tuinvogels bij te voeren, dan versterk je mogelijk deze problemen.

Hygiëne is het toverwoord

Maar wat houd dit precies in en wat kan ik daar aan doen?

  • Bied zo weinig mogelijk gekookt etenswaar en oud brood aan en voorkom dat er teveel wordt aangeboden, voorkom dat er aan het eind van de dag teveel blijft liggen (overdoseren). Gekookt etenswaar en brood zijn onderhevig aan bederf (ontstaan van schimmels).

Een te groot aanbod, ook van strooizaad, werkt bederf en dus kans op schimmels en infecties in de hand.

  • Biedt vers voer aan in kleine porties.
  • Biedt voer niet alleen los aan op voerplaatsen, maar ook in voedersilo’s en zorg dat het voer droog blijft;
  • Zorg dagelijks voor vers drinkwater.
  • Maak de voerplaats regelmatig schoon (wekelijks) en ontsmet deze regelmatig bijvoorbeeld met in water opgelost natriumbicarbonaat of schoonmaakazijn, dit doodt het bodemleven niet en is onschadelijk voor het milieu.
  • Verplaats de voedertafel regelmatig om te voorkomen dat ziektewekkers zich onder de voedertafel kunnen ophopen.
  • Bij constatering van verhoogde sterfte van tuinvogels is het verstandig om minder te voeren of zelf het bijvoeren een week of twee te stoppen.

Denk vooral ook aan je eigen hygiëne. Werk met rubberen handschoenen bij het schoonmaken en was je handen grondig na afloop van de werkzaamheden. Gebruik ook rubberen handschoenen bij het verwijderen van dode vogels. Problemen die kunnen voorkomen bij vogels:

  • Het Geel;
  • Pokken (hapziekte);
  • Pappiloma (kankerachtige gezwellen)

Het geel, veroorzaakt door Trichomonas gallinae uit het trichomonas geslacht, is een parasitaire protozoa aandoening van de bovenste luchtwegen die vooral duiven en soms ook zangvogels treft. Meestal komt het bij duiven voor door onderling snavelcontact. Zo nu en dan kunnen ook roofvogels en uilen geïnfecteerd worden als zij besmette prooien eten. Uiterlijk ziet het er uit als een kazig abces in de keelholte, de vogels komen in ademnood en sterven door verstikking of voedseltekort.

(bron: wikipedia)

Pokken, worden veroorzaakt door het pokkenvirus. Dit virus bestaat in veel verschillende varianten, elk specifiek voor een vogelsoort  of ondersoort. Het virus komt binnen door wondjes in de huid of slijmvliezen. Dit kan tijdens een gevechtgebeuren, maar ook een steek van een insect kan het virus over brengen. Bij een besmetting met een zwak virus kan de enige uitingsvorm een bultje op de plaats van de bestemming zijn.  Bij een sterker virus gaat de besmetting over het hele lichaam rond.

(bron: vogelziekenhuis)

Papiloma, Papillomatose is een huidaandoening die gekenmerkt wordt door de ontwikkeling van meerdere papillomen. Een papilloom, een wrat, is een goedaardig gezwel die bij alle diersoorten kan voorkomen. De virale papillomatose wordt veroorzaakt door het Papillomavirus.

(bron: dier-en-natuur.infonu.nl)