Naast nestkasten voor vogels zien we ook steeds vaker kasten voor vleermuizen. Vaak werd geadviseerd om zwarte kasten te gebruiken en deze op een zonnige plek te hangen, zodat de kast lekker kan opwarmen. Dit blijkt echter niet te kloppen; er is veel kans op oververhitting. Daar is sprake van als de temperatuur in de kast oploopt tot boven de 40 graden Celsius. Vleermuizen verlaten dan de kast om elders verkoeling te vinden. Maar dan zijn ze makkelijke prooien voor roofdieren, zoals katten en vogels. Ook zijn veel gevallen bekend waarbij de vleermuizen de kast niet verlaten, maar in de kast sterven aan de hitte. Uit een recent onderzoek blijkt:

  • Beige vleermuiskasten hadden 70,6 procent minder oververhittingsmomenten dan zwarte kasten;
  • Zwarte kasten van multiplex en douglashout raakten al oververhit bij een buitentemperatuur vanaf 20,5 graden Celsius, zwarte vleermuiskasten van houtbeton bij een buitentemperatuur vanaf 27,5 graden Celsius;
  • Oververhitting van zwarte vleermuiskasten kan al plaatsvinden bij slechts vier uur blootstelling aan de zon.

Het is daarom aan te bevelen om bij de plaatsing van vleermuiskasten sterk rekening te houden met het gevaar van oververhitting. Donkere vleermuiskasten kunnen daarom beter toegepast worden op plekken waar deze buiten het bereik van de zon hangen, zoals in het bos of onder een ruime dakrand. Omdat donkere kasten binnen een klein aantal uren zon al oververhit kunnen raken, is de oververhitting niet alleen van toepassing op een zuidelijke plaatsing. Wanneer vleermuiskasten aangebracht worden op plekken waar de zon erop kan komen, is het advies om te kiezen voor lichtgekleurde kasten. Het effect van kleur op het binnenklimaat van diepere kasten met meerdere lagen is nog niet voldoende onderzocht. Aannemelijk is dat ook hierbij in donkere kasten deels (en mogelijk geheel) oververhitting kan ontstaan. Bij het toepassen van meerlaagse vleermuiskasten is het daarom ook belangrijk rekening te houden met de kans op oververhitting.