Tekst en foto,s: Mirjam Bak, vrijwilliger Stichting Hofvogels.

Zaterdag 24 februari gingen vrijwilligers van de Stichting Hofvogels voor het eerst dit jaar op pad om de eerste nestkasten van de Steenuil te controleren op de aanwezigheid van een broedpaar. Het is de bedoeling de aangetroffen adulte Steenuilen te ringen en hun biometrische gegevens te registreren in het kader van een landelijk project. In het gebied rondom Bentelo werden hiervoor vijf nestkasten geselecteerd. Nestkasten waar tijdens het vorige broedseizoen een broedpaar succesvol had gebroed.

Het is deze zaterdag een zonnige maar koude dag, vooral de wind maakt het koud. Om 15.30 ontmoeten we ringer Leonard op het 1e erf. In deze nestkast werden vorig jaar vier jonge Steenuilen geboren en grootgebracht. De lange ladder staat al klaar, want deze kast hangt ongeveer vijf meter hoog in de boom. Ruud gaat de trap op en duwt een prop in het vlieggat zodat de eventuele aanwezige Steenuilen niet kunnen wegvliegen. En dan het deksel openen. Altijd weer spannend. Ja, er zit een uiltje in. Ruud neemt de Steenuil mee naar beneden alwaar hij door Ruud en Leonard wordt geringd, gewogen en gemeten. Prima op gewicht, ziet er gezond uit.

Voor alle zekerheid gaat Ruud toch nog even de trap op om in de kast te kijken. En ja hoor nog een Steenuil! Een paartje dus. Deze Steenuil heeft al een ring en wordt dus alleen gewogen en gemeten. Ook deze ziet er gezond uit en is goed op gewicht. Aan de hand van het ringnummer van de laatste Steenuil blijkt dat het hier om een vrouwtje gaat, dat vorig jaar werd geringd. Het koppeltje gaat terug in de nestkast en we hopen over een aantal weken hier de eerste eieren te zien. Niet vergeten de prop uit het vlieggat halen en dan op naar het tweede erf.

 

 

Dat is het erf van Rob. Hier broed al twee jaar een koppeltje en zijn het vorige seizoen drie jongen grootgebracht. De ladder weer voorzichtig tegen de kast, prop in het vlieggat en dan het deksel omhoog…yes, ook hier een paartje in de kast! Beide Steenuilen zijn nog niet geringd dus krijgen ze vandaag hun ring aangemeten. De eerste door Ruud en de tweede door Leonard. En ook deze Steenuilen worden gewogen en gemeten en zien er ook gezond uit. Nog even op de foto en dan mag ook dit echtpaartje terug in de kast en ook maar hopen op een succesvol broedsel.

 

 

 

De derde nestkast op het laatste erf dat werd bezocht is helaas leeg. Hier werden het vorige seizoen vier jongen groot gebracht. Maar door de storm van 18 januari jl is het deksel van deze nestkast gewaaid en heeft de nestkast twee dagen open gestaan. We zullen de kast binnenkort nog een keer inspecteren. Al met al een mooi begin. Twee nestkasten met een broedpaartje en de eerste gegevens kunnen we gaan invoeren in het landelijke bestand.

 

Ruud de Koning, Tonnie Blanken, Leonard Rouhof, Jeroen Lemmens en Mirjam Bak