Bosuil 2017-11-03T14:44:08+00:00

Bosuil

bosuilHet aantal bosuilen in Nederland neemt langzaam toe. De leven van de bosuil, een relatief grote uil van circa 40 centimeter groot met opvallend donkere ogen en een forse haaksnavel, speelt zich voornamelijk af in de nachtelijke uren. Daaraan is deze uilensoort dan ook optimaal aangepast. Bosuilen kunnen prima zien bij zelfs het kleinste spoortje maanlicht en vliegen in stealth-modus door een zeer fijn gewimperde vleugelrand.

 

Bosuilen lijken soms vrij forse vogels, maar onder de enorme hoeveelheid veren bevindt zich eigenlijk een verrassend kleine vogel. Overdag slaapt de bosuil in een holle boom of tegen een boomstronk. Door het donker bruine verenkleed is de bosuil overdag dan ook moeilijk te zien. Doordat bosuilen zo onopvallend zijn kan het voorkomen dat ze niet worden opgemerkt door vogeltellers.

 

(Bos) uilen kunnen hun ogen niet verdraaien in hun kassen. Deze handicap compenseren ze door een flexibele hals die bijna volledig rond kan draaien. Het bekendst is misschien nog wel de spookachtige roep van de mannetjes, vaak beantwoord door de ijselijke kreet van de vrouwtjes. De broedperiode van de bosuil speelt zich af in de periode februari tot en met juni en bestaat uit 1 legsel van 3 tot 4 eieren.

 

Het leefgebied van de bDSC_0387osuil speelt zich voornamelijk af in bosrijke omgevingen. Loofbossen vormen de belangrijkste biotoop, maar bosuilen zoeken ook regelmatig het landelijk gebied op, mits er voldoende bosjes met enkele oude bomen aanwezig zijn. Die bomen worden gebruikt als uitkijkpost om naar potentiƫle prooien te speuren, en om in te broeden. Het voedsel van de bosuil bestaat vooral uit muizen, kikkers, vogels en andere kleine dieren.